31 oktober 2022, föredrag av Leonore Turos och Ros-Marie Andreasson

Leonore öppnade med en snabb gallup och testade hur många som känner till och använder Youtube (YT). Nästan alla räckte upp handen. När frågan gällde Excel blev det inte lika många.
Därefter startade Leonore upp en film  från YT, gratis att se på, som visade en grundkurs om kalkylprogrammet Excel. Programmet som är en mycket innehållsrik verktygslåda som de flesta kan ha nytta av. Från samlare som vill ha koll  och sökmöjlighet till ekonomens kalkyler och redovisningar, konstruktörens beräkningar, forskarens diagram över funna resultat och t.o.m. går det att konstruera olika spel på lotteribas.
Görans kafferegister är ett exempel på vad man kan använda Excel till

Det finns bra litteratur för den som vill pröva på och om man inte vill betala för programmet finns en gratisvariant, Libreoffice Calc, att ladda ner.

Därefter tog Ros-Marie vid och  berättade om Västtrafik och appen ToGo.
Många i Kungsbacka tror att Seniorkortet för invånarna bara gäller i egna kommunen. Det är inte sant, vårt seniorkort gäller i hela b-zonen. Hela regionen för Västtrafiken är indelad i tre regioner och Du betalar 35 kr för varje region (priset höjs lite januari-23).

Region B som Kungsbacka ingår i ligger som en tarm runt Göteborg som A-zon och Göteborg kommer man inte undan med så där måste vi alltid betala för oss. Det innebär att när Du kommer förbi Göteborg då gäller B-zon igen alltså kan Du fortsätta med Kungsbacka seniorkort igen. Om Du fortsätter in i C-zon så gäller ytterligare avgift på f.n. 35 kronor.

Det finns en bra karta att läsa/lära på Västtrafik samt är den skyltad på de flesta hållplatser. Jag fotade av skylten så jag kan förstora av den på kameran.

Det som är lite krångligt är att lära sig att stämpla rätt och alltid ha pengar laddade på kortet.
Zonkartan

 




2022-10-17 Föredrag av två audionomer från Region Halland 


Åldersförändringar på hörseln kallas för Presbyacusis. Det påverkar både örat och hjärnan. I örat sitter själva skadan i innerörat och påverkar hur mycket utav ljudsignalen som kommer upp till hjärnan, som i sin tur ska tolka och förstå ljudet.

Tänk dig ett piano där innerörats hårceller är tangenterna. Plockar vi bort lite tangenter så går det fortfarande att spela på pianot men det blir svårare att höra vilken melodi som spelas. En hörapparat kan inte sätta tillbaka de förlorade tangenterna men den tar hjälp av tangenten bredvid. Detta gör att det blir lättare att höra melodin som spelar även om den inte låter 100% rätt.

Det tar mycket energi för hjärnan att tolka och förstå alla ljuden rätt när man har en hörselnedsättning. Detta gör att man lättare kan bli trött och inte orkar följa med i sociala sammanhang på samma sätt längre. I början med hörapparat tar det också mer energi då man ska lära hjärnan höra alla ljuden igen. En åldersrelaterad hörselnedsättning förändras långsamt under  flera år vilket gör att hjärnan glömmer bort hur ljuden egentligen ska låta. Det gäller att vara envis och ha på sig hörapparaten för att lära hjärnan hantera alla ljuden igen. 

När man pratar med någon som hör dåligt är det alltid en fördel att

  • Påkalla personens uppmärksamhet
  • Tala långsammare (då hinner hjärnan med att tolka ljudet)
  • Skrik inte, det gör det bara svårare att höra
  • Vara i samma rum med den som du talar med
  • Vid samtal i grupp, tala en i taget och upplys vad det talas om

Om du själv hör dåligt

  • Det är alltid en fördel att tala om att man hör dåligt, detta kommer även att behövas upprepas ett antal gånger
  • Tänk på hur du placerar dig
  • Ha ögonkontakt med den du talar med
  • Sänk eller stäng av störande bakgrundsljud

Hur kommer man till Hörselmottagningen i Region Halland?

Antingen via remiss ifrån vårdcentral eller annan läkarmottagning. Det går även att göra en egenremiss via vår sida på 1177, eller att man ringer till oss så skickar vi hem en egenremiss i pappersform.

Det finns olika hörapparatsmodeller, den tekniska prestandan är lika bra oavsett vilken modell man väljer. Storleken på hörapparaten beror på hur kraftig hörselnedsättning man har. Det finns både uppladdningsbara hörapparater och med vanliga batterier som man byter själv. Tekniken i dagens hörapparat gör det även möjligt att länka dem till mobiltelefoner och ladda ner appar.

Telefonnr till oss: 010-476 19 20.

Eller så kan man höra av sig via 1177.

Ebba Åkeson
Leg. Audionom Region Halland





Görans föredrag 2022-10-03

Hur kan jag bli säkrare på nätet?

Man bör inte ha ett lösenord för allt man har och ej korta lösenord , helst långa och unika samt  ej kopplade till dig, ditt namn, husdjur, telefonnummer, eller bil. Undvik login på Webbsidan via Facebook eller Google.

En enkel metod för unikt lösenord som kanske går att komma ihåg är följande:

Lösenord – Unikt (enkel metod)

  • Välj 3 ord och som inte har med varandra att göra och ett tal, t.ex.:
    Vit, Kba, Mos, 1980.
  • Blanda med namnet på webbplatsen/tjänsten, t.ex.:
    Aftonbladet
  • Ta de 2 första bokstäverna och den sista från namnet: Af och t
  • Blanda ihop dessa t.ex.: VitAfKba1980tMos (16 tecken)

Håll webbläsaren uppdaterad och gå bara in på websidor som är säkra. De sidorna har  ett hänglås i början på adressen och som ska börja på http:s//.

Se upp för falska mail, falska hemsidor, falska telefonsamtal, USB-minnen som kan vara falska. Minimera riskerna klicka aldrig på länkar i mail. Ge aldrig ut pinkoden eller annan viktig information såsom bankkoder m.m. vid telefonsamtal eller mail.

Bankaffärer är säkrare i appen i mobilen och padden än med webbläsaren. Mindre risk i mobil/pad än på Webben. Appen är speciellt skriven av din bank till din bank. Webbläsaren är skriven för alla banker och kan ev. gå till falsk sida.

Använd biometrisk inloggning i mobilen/padden. Det är en säker inloggning som ingen annan kan göra och finns endast i mobilen/padden.

Spara inte lösenord i någon webbläsare även om det är bekvämt.

Bli inte orolig och rädd när du läser detta men försök att använda lite av det vid lösen ord och inloggning.

Detta var en summering av vad jag kommer ihåg från Görans presentation av sitt föredrag idag 2022-10-03.

För att se föredraget i sin helhet gå in på goran.winge.se och klicka på Säkerhet Internet.


Tidigare referat


   

    






















































Vår Panoramatur till Göteborg 2018-10-17.

En liten återblick av vår resa till Göteborg.

Seniornets dataförening i Kungsbacka var på en guidad tur till Göteborg med omnejd den 17/10-2018.Vi träffades på Coops parkering, 48st morgonpigga personer som skulle med på resan.Bussen kom iväg vid utsatt tid kl.8.30.Vår guide Ingvar Alnström hälsade oss välkomna till resan, han hade mycket att informera om Göteborgs stads historia sen 1200-talet och fram till nutid.Vi kom till Göteborg vid 9-tiden och vi stannade till vid Götaplatsen, där vi fick en historia om olika byggnader runt Götaplatsen. Sen fortsatte resan nerför Avenyns paradgata och till Kungsportsplatsen ”Kopparmärra” sen ner till Brunnsparken, runt Gustav Adolfs torg och Tyska kyrkan, som guiden berättade om mycket intressant historia som vi inte hade hört förut.
Vidare ner till Stenpiren och Skeppsbron, Stena terminalen där var det mycket förändrat.Sen gick färden vidare via Järntorget upp till Linnégatan, Nordostpassagen och till Masthugskyrkan och där var det en fin utsikt trots lite dimma.Fortsatte vidare ner mot Majorna och Sjöfartsmuseumet och till ”Klippan” där vår guide berättade väldigt intressant historia om ”klippan” och dess betydelse, även historien om de olika krigen mellan Sverige, Danmark och Norge som utspelades här omkring ”klippan”i Göteborg.

Sen vidare via Majorna upp till Älvsborgsbron ner mot Hisingen, för att titta på Eriksberg och Lindholmens nya bostadskvarter. Resan fortsätter sen mot Brämaregården även där nya bostadskvarter och sen bort mot Bjurslätt för en trevlig och välsmakande fika utomhus vid Arvid Lindmansgatan, som vår chaufför dukat upp, där fick vi även historien om inskriptionerna i berget av kända personer som besökt Bjurslätts gård för länge sedan.

Efter det åkte vi till Tuve och dess historia om Tuveraset som hände 1977. Vidare mot Angered, Gårdsten, Lövgärdet och Rannebergen där vi stannade för att se den fina utsikten.Resan gick sen till Bergsjön och Kortedala och till Partille där serverades en god buffélunch på restaurang Marcos.Sen var det dags att återvända på motorvägen söderut hem till Kungsbacka.
En väldigt trevlig och lyckad dag med ett härligt gäng, vi tackar för en otrolig duktig guide och chaufför.


Lena Johnsson 2018-10-18